fbpx

laktoseintolerans

Kan du ikke tåle mælk?

Får du mavepine og måske diarré, når du drikker eller spiser mælkeprodukter? Så lider du måske af laktoseintolerans eller mælkeallergi.

Hvis du lider af laktoseintollerans betyder det, at du har et lavt eller intet indhold af enzymet laktase i din tyndtarm. Laktase er det enzym, som hjælper din tarm med at spalte laktose (mælkesukker) så din krop kan optage (fordøje) laktosen.

Hvis laktosen ikke spaltes i din tyndtarm, fortsætter den over i din tyktarm, hvor den nedbrydes af tarmens bakterier. Den proces kan give dig ubehagelige gener som mavesmerter, oppustethed, diarré eller kvalme.

Laktoseintollerans er ubehageligt, men som udgangspunkt ufarligt.

Nogle laktoseintolerante tåler små mængde laktose – andre tåler slet ingen laktose. Her må du prøve dig frem.

Hvis du vil undgå gener fra din laktoseintollerans er recepten at undgå at spise mad, som indeholder laktose. Men hvordan gør du det?

Laktose findes i: Mælk, smør, margarine, surmælksprodukter, mælkepulver, ost, bagværk, chokolade, slik, og så findes det i mange præfabrikerede varer, som f.eks. brød og færdigretter.

Det kan derfor være svært i praksis at gennemskue, hvor laktose gemmer sig og i hvor store mængder. Det er helt afgørende, at du lærer at læse en varedeklaration, så du kan opdage, hvis en fødevare indeholder laktose.

Mælk indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Hvis du lever på en mælkefri diæt, er det derfor også vigtigt, at du er opmærksom på at få de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Gode råd til dig med laktoseintollerans

   # Vælg laktosefri mejeriprodukter

   # Læs varedeklarationen, når du køber mad

   # Vær opmærksom på din calciumstatus

   # Vær opmærksom på din D-vitaminstatus

 

     OBS! Laktoseintollerans og mælkeallergi er ikke det samme.

Undgå ubehag

Jeg tilbyder dig professionel vejledning i at læse og gennemskue varedeklarationer, og jeg giver dig råd til hvordan du kan sammensætte din laktosefri kost på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, så du kan koncentrere dig om at leve et sundt liv uden gener fra din laktoseintollerans.

Telefon
71908022
Adresse
Agertoften 30, 6000 Kolding