Forhøjet blodtryk kost

Hjælp til forhøjet blodtryk

I min klinik i Kolding hjælper jeg klienter med at reducere forhøjet blodtryk gennem omlægning af kost og livsstil.

Få hjælp til at sænke blodtrykket, når:

Jeg tilbyder hjælp til at ændre din livsstil og sænke blodtrykket gennem sund kost

FAQ

Forhøjet blodtryk betyder, at trykket i dine pulsårer er højere, end det der defineres som normalt. Højt blodtryk hører til gruppen af hjerte-kar-sygdomme. Blodtryk indgives med to tal adskilt af en skråstreg:

  • Det øverste tryk er trykket i pulsårerne, når hjertet trækker sig sammen. Dette tryk kaldes det systoliske blodtryk.

  • Det nederste tryk er trykket i pulsåren mellem hjerteslagene. Dette tryk kaldes det diastoliske blodtryk.

Et normalt blodtryk for en person mellem 18-80 år ligger omkring 120-135/70-85. For personer over 80 år ligger det omkring 130-145/85

Ja, højt blodtryk og hypertension er det samme.

Du kan opleve symptomer som let hovedpine og mild svimmelhed eller opleve at blive forpustet, når du anstrenger dig fysisk, men i de fleste tilfælde har man faktisk ingen symptomer på forhøjet blodtryk.

Du kan føle dig helt rask, selvom du har forhøjet blodtryk, men selvom du ikke har symptomer, er forhøjet blodtryk over længere tid skadeligt for din krop.

Forhøjet blodtryk går også under betegnelsen “den stille dræber”. Hvis du går med forhøjet blodtryk over lang tid, kan de skadelige virkninger af forhøjet blodtryk udvikle sig til alvorlig sygdom som f.eks. hjerteinfarkt (blodprop i hjertet) eller apopleksi (blodprop i hjernen eller hjerneblødning). Der er derfor god grund til at få behandlet dit forhøjede blodtryk i tide.

Ofte er årsagen til at man får forhøjet blodtryk ukendt.

Forhøjet blodtryk kan knyttes til en arvelig risiko, men knyttes også ofte sammen med det, vi betegner som livsstilssygdomme, som f.eks. diabetes eller overvægt.

Både blodtrykssænkende kost og fysisk aktivitet kan have en gavnlig effekt, når du vil sænke dit blodtryk og opnå en hjerte- og blodtryksvenlig livsstil. Regelmæssig motion og den rette kost kan have stor betydning for at reducere din risiko for forhøjet blodtryk og din risiko for at få hjerte-kar-sygdom. Der skal ofte ikke de store ændringer til, og du vil typisk opleve, at maden er lige så nem at tilberede, som det du plejer at spise – og at det smager rigtig godt.

Der er øget risiko for for højt blodtryk, når bl.a. disse faktorer er i spil:

  • Tendens til forhøjet blodtryk, hjerneblødning, eller blodprop i hjertet i familien

  • Diabetes

  • Overvægt

  • Alkoholmisbrug

  • Rygning

  • Højt indtag af fedt og salt

  • For lidt fysisk aktivitet

  • Forhøjet kolesterol.