Hjælp til PCOS kost

Få råd om kost når du har PCOS

Mange kvinder (måske helt op mod 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder) har PCOS som er en forkortelse for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Jeg tilbyder hjælp til at optimere din kost, når du har PCOS.

 

Få hjælp til at optimere din kost, når:

Årsagen til PCOS er endnu ukendt, men der kan være hjælp at hente

Med den rigtige kostsammensætning kan du i nogle tilfælde lindre symptomerne fra PCOS.

Jeg hjælper dig med at analysere dit nuværende kostmønster

Få hjælp til at optimere din kost og implementere kostændringer, så din livsstil bliver så sund som muligt.

Jeg yder hjælp til vægttab

Overvægt kan være en medvirkende årsag til PCOS og uregelmæssig ægløsning. Jeg tilbyder hjælp til at opnå et varigt vægttab ud fra principper for en blodsukker stabiliserende kost og på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Jeg hjælper dig med at finde motivation til at være fysisk aktiv

Jeg hjælper dig med at tilpasse og justere din kost, så du opnår mest mulig energi til at være fysisk aktiv. Samtidig tilbyder jeg hjælp til at få øje på andre motionsformer end de helt klassiske.

FAQ

PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier, hvilket betyder, at kvinden har mange små blærer eller vandcyster i æggestokkene (ovarier). PCOS er en forkortelse for polycystisk ovariesyndrom og er en hormonel forstyrrelse, som kan gøre det svært for dig at blive gravid.

Klassiske symptomer på PCOS er:

  • Uregelmæssige menstruationer

  • Udeblevne menstruationer

  • Øget hårvækst af mandlig type

  • Uønsket hårvækst

  • Tendens til uren hud

  • Humørsvingninger

  • Tendens til overvægt med “æbleform”

  • Have svært ved at blive gravid.

Årsagen til PCOS er endnu ukendt, men vi ved, at PCOS kan skyldes både genetiske og miljømæssige faktorer. Forskning peger på, at der kan være en sammenhæng mellem PCOS og kroppens sukkeromsætning i form af insulinresistens.

Overvægt kan også være en medvirkende årsag til PCOS. Overvægt kan samtidig også have indflydelse på din æg-udvikling, hvilket kan medføre uregelmæssig ægløsning og uregelmæssig menstruation.

Et vægttab på 5-10% vil hos mange overvægtige kvinder med PCOS være med til at få ægløsningen til at fungere normalt, hvilket gør det muligt at opnå graviditet.

Der findes ikke en decideret skudsikker formel for PCOS kost. Idet PCOS kan relateres til insulinfølsomhed, peger studier dog på, at livsstil herunder også kosten spiller en rolle, og at en insulinsænkende kost bestående af mindre måltider, undgå for mange simple kulhydrater samt øget indtag af fiberrige kulhydrater og sunde fedtstoffer bidrager til at lindre symptomer fra PCOS.

Det er slet ikke et “must” at gå i fitnesscenter, når man har PCOS – men du må gerne :-). Det kan dog være en god idé at integrere mere fysisk aktivitet og dyrke motion i din hverdag til gavn for dit helbred. Hvis du sideløbende med dine vaneændringer omkring din kost ønsker at være mere fysisk aktiv, er der mange muligheder for at få bevægelse i hverdagen. Jeg tilbyder ikke at udforme en specifik træningsplan for en bestemt retning for fysisk aktivitet, men jeg giver dig inspiration til forskellige former for fysisk aktivitet. Samtidig vejleder og guider jeg dig omkring din kost, så du finder din egen motivation og energi til at være mere fysisk aktiv.