Hjælp til vægttab

Tag dit første skridt mod et varigt og sundt vægttab

I min klinik i Kolding hjælper jeg klienter i alle aldre med at opnå øget trivsel gennem et effektivt og sundt vægttab. Hos mig får du professionel hjælp til at opnå et succesfuldt og holdbart vægttab på en sundhedsforsvarlig måde. Jeg hjælper dig med at implementere gode og sunde kostændringer og gøre dine valg til din nye livsstil.

Få hjælp til at tabe dig når:

At søge hjælp til vægttab er en tillidssag

Derfor er det vigtigt, at jeg i min kostvejledning til dig tager hensyn til dine personlige ønsker, muligheder og præferencer.

Jeg hjælper dig

Jeg hjælper dig med din livsstilsændring i dit tempo og på dine præmisser med fokus på kosten.

Bliv mødt med empati

Du bliver mødt med empati og uden fordomme og med stor forståelse for din situation og dine valg

Indarbejd nye vaner

Du får hjælp til indarbejde nye gode vaner for den mad, du spiser, så det at spise sund kost bliver en helt naturlig del af din DNA

På et forløb hos mig får du:

FAQ

Forskellen ligger i uddannelse, og din mulighed for at få tilskud til din behandling.

For en kostvejleder uden autorisation gælder følgende:

Man må faktisk kalde sig kostvejleder helt uden at have en uddannelse inden for kost og ernæring. Alle kan principielt kalde sig kostvejleder – helt lovligt og uden nødvendigvis at kunne dokumentere, at man har nogen som helst forstand på mad og kost. Man skal heller ikke kunne dokumentere, at man er i stand til at udføre kompetent kostvejledning eller give sundhedsforsvarlig behandling til andre.

Der er ikke mulighed for at få tilskud til behandling fra Sygeforsikringen ”danmark” eller fra din sundhedsforsikring for behandling hos en kostvejleder uden autorisation.

For en autoriseret klinisk diætist gælder følgende:

Klinisk diætist er en beskyttet titel. Det betyder, at det kun er lovligt at kalde sig klinisk diætist, når man kan dokumentere, at man som minimum har en professionsbachelor (PBA) i Ernæring og Sundhed. PBA i Ernæring og Sundhed er et 3,5-årigt fuldtidsstudie med afsluttende bachelor-eksamen. Man kan først godkendes som autoriseret klinisk diætist efter afsluttet studie og bestået eksamen.

Når du vælger en klinisk diætist som din behandler, har du garanti for, at behandleren har et indgående kendskab til kost og ernæring. En klinisk diætist er desuden uddannet til at tage hensyn til evt. sygdomshistorik og andre særlige behov og udfordringer, og give dig professionel og sundhedsmæssig forsvarlig kostvejledning og behandling.

Du kan søge om tilskud til din behandling fra Sygeforsikringen “danmark”, når du vælger en autoriseret klinisk diætist som behandler.  Du har også mulighed for at søge om hel eller delvis dækning af beløbet til behandling fra din sundhedsforsikring.

Læs også: Livsstilsklinikken, klinisk diætist i Kolding

Der opstår typisk mange spørgsmål i forbindelse med ønsket om et vægttab.

Må jeg spise kulhydrater? Skal jeg vælge fedt frem for kulhydrater? Må jeg drikke øl og vin? Hvor mange kalorier (kcal) om dagen må jeg få – 1200 eller 1500 kalorier?  Er kaffe sundt for et vægttab? Hvad med mængden af protein?…for bare at nævne nogle.

Diætistens anbefaling nummer 1: Spis varieret og ikke for meget.

Det betyder, at der ikke er noget, som er forbudt for dig at spise. Der er til gengæld noget, du med fordel kan spise mere af og noget, du bør spise mindre af, hvis du ønsker at tabe dig.

Din nuværende vægt og kropssammensætning er medbestemmende for, hvor mange kalorier du bør indtage om dagen. Andre faktorer spiller også ind. Ikke mindst er det vigtigt, at dit vægttab foregår i et tempo, som er sundt for dig. Et sundt vægttab ligger typisk mellem 0,5-1 kg pr. uge. Det vigtigste er, at du får sammensat en plan, som tager hensyn til dine præferencer og behov, så du kan finde motivation til at fastholde nye gode madvaner – resten af livet.

Jeg får ofte spørgsmålet: ”Hvor hurtigt og hvor meget kan jeg tabe mig”?

Mit svar vil altid være, at det er meget individuelt fra person til person, men at 0,5-1 kg om ugen vil være et realistisk og sundt vægttab for de fleste. Alle (med ganske få undtagelser) kan principielt tabe sig, det handler ”bare” om at spise færre kalorier end man forbrænder – med andre ord at ligge i kalorieunderskud.

Men det er lettere sagt end gjort. Der er nemlig mange parametre, der spiller ind for et vægttab. Din motivation, din kropssammensætning, dine personlige ressourcer og den hjælp, du får af din behandler gennem dit vægttabsforløb – for bare at nævne nogle af dem.

Nogen taber sig hurtigt, andre langsommere. Fælles for alle er, at det er vigtigt at sætte sig et realistisk mål – eller delmål – for at nå i mål. Jeg hjælper dig med at sætte realistiske mål, lægge en plan for et sundt vægttab og sammensætte et forløb, der passer til dine unikke behov.

Den bedste slankekur findes ikke. Punktum!

Der findes godt nok et utal af slankekure, som lover dig et hurtigt vægttab. 5:2 kuren, LCHF, juicekur, suppekur, keto-kuren…. jeg kunne blive ved. Fælles for slankekure er, at de lover dig et vægttab, men meget sjældent hjælper dig med at holde dit vægttab i længden.

De fleste af os er i stand til at spise restriktivt og ensidigt i en kortere periode. Når vi spiser restriktivt, vil vi typisk tabe os. Bagsiden af medaljen er, at vi samtidig risikerer at få mangeltilstande af vitaminer og mineraler af den ensidige kost. Over tid er vi også tilbøjelige til at falde tilbage i gamle vaner, og så sniger kiloene sig på igen.

Den bedste ”kur” er at omlægge din kost og få gode og sunde vaner, som holder resten af livet. Vi mennesker er forskellige og har vidt forskellige præferencer, ressourcer, ønsker og muligheder. Kunsten er at finde den model, der passer til dine unikke behov og ønsker.

Der findes ikke en ”one-fit-all-model”. Jeg vil hjælpe dig med at finde din vej til en sund livsstil og et varigt vægttab, så det at leve sundt og dermed holde dit vægttab bliver en naturlig del af din hverdag.

Det kræver meget energi at være mor til et lille barn. Du har måske ikke det overskud, som du havde inden dit barn blev født. Derfor er det ekstra vigtigt, at du sammensætter din kost på en måde, som giver dig den energi og de vitaminer og mineraler, som du har brug for, for at kunne være den mor, du ønsker at være.

Men netop det at leve sundt kan være svært for dig at finde energi til. Så befinder du dig i en ”ond” cirkel, hvor det kan virke uoverskueligt at komme af med de overflødige kilo.

Det er også tidskrævende at være mor. Følelsen af manglende tid i kombination med manglende energi kan lige netop være det, der spænder ben for, at du træffer fornuftige valg, når du vælger den mad, du spiser.

Jeg kan hjælpe dig og inspirere dig til at sammensætte en sund kost på en måde, så den nemt og ukompliceret kan integreres i din hverdag.

Den mad og drikke, du indtager, påvirker længden af din søvn. Den påvirker også kvaliteten af din søvn. Søvnen påvirker omvendt dit valg af fødevarer.

Der er altså en sammenhæng mellem god søvn og succesfuldt vægttab, og studier peger på, at det også er sandsynligt, at et vægttab kan lede til bedre søvn.

Flere studier peger også i retning af, at søvnproblemer, især mangel på søvn af god kvalitet, påvirker appetitreguleringen, fødeindtag og fødepræferencer. Således øges din risiko for overvægt, hvis du sover dårligt over en længere periode.

F.eks. kan mangel på god søvn forandre dine spisevaner i retning af at snakke mere og få lyst til mere fedt og sukker. Det er ikke gavnligt for et vægttab.

Hvis du sover dårligt om natten og samtidig kæmper med din vægt, har du to gode grunde til at få hjælp hos en diætist. Diætisten vil kunne guide og hjælpe dig til at optimere sammensætningen af din kost og inspirere til en sundere livsstil. På den måde vil du arbejde hen imod at slå to fluer med ét smæk! Vægttab og bedre søvn i skøn forening.

Det er slet ikke et “must” at gå i fitnesscenter for at tabe sig – men du må gerne :-). Kosten spiller den største rolle for et varigt vægttab. Det kan dog være en god idé også at integrere mere fysisk aktivitet og dyrke motion i din hverdag. Hvis du sideløbende med dine vaneændringer omkring din kost ønsker at være mere fysisk aktiv, er der mange muligheder for at få bevægelse i hverdagen. Jeg tilbyder derfor ikke at udforme en specifik træningsplan for en bestemt retning for fysisk aktivitet, men jeg giver dig inspiration til forskellige former for fysisk aktivitet. Samtidig vejleder og guider jeg dig omkring din kost, så du finder din egen motivation til komme dit personlige mål for et vægttab et skridt nærmere.

Når du er i medicinsk vægttabsforløb, vil du typisk opleve en udtalt nedsat appetit og hurtigere mæthedsfornemmelse med den effekt, at du vil indtage færre kalorier, end du plejer. Det øger risikoen for, at du ikke naturligt får de næringsstoffer, din krop har behov for bl.a. i form af vitaminer, mineraler og protein. Vitaminer og mineraler er vigtige for mange processer i din krop, og protein er bl.a. vigtig for dine muskler. Det er nu endnu vigtigere end før, at du bruger din nu reducerede appetit klogt og hensigtsmæssigt.

Det giver derfor god mening, at få hjælp hos en diætist til at lære at spise sundt og varieret på en mindre mængde mad. Samtidig vil det hjælpe dig med øve dig på at komme af med indgroede dårlige vaner og indføre nye, gode og holdbare vaner omkring din kost. Når du oparbejder en sundere livsstil, vil det på den lange bane måske vil føre til, at du på et tidspunkt kan undvære vægttabsmedicinen.