Forhøjet kolesterol kost

Hjælp til forhøjet kolesterol

Det er i mange tilfælde muligt at opnå et lavere kolesteroltal og nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme gennem omlægning af kosten.

Få hjælp til at vælge kolesterolsænkende kost, når:

Hvis dit forhøjede kolesterol skyldes en uhensigtsmæssig livsstil, er der hjælp at hente

FAQ

Du har højt kolesterol/dyslipidæmi, når dine værdier for kolesterol og/eller triglycerider er forhøjet, eller hvis du har en uhensigtsmæssig sammensætning af de forskellige typer af kolesterol.

Kolesterol opdeles i forskellige undertyper, herunder HDL-kolesterol (det “herlige” kolesterol) og LDL-kolesterol (det “lede” kolesterol). 

HDL-kolesterol er ofte betegnet som “det gode kolesterol” eller det “herlige kolesterol”, fordi studier viser, at højt HDL-kolesterol beskytter mod hjerte- og karsygdom. Modsat vil lavt HDL-kolesterol og højt LDL-kolesterol øge risikoen for hjerte- og karsygdom.

Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, men det er en tilstand, der øger risikoen for, at man får åreforkalkning. Åreforkalkning er aflejringer af kalk og fedt i blodkarrene. Aflejringerne gør blodkarrene stive, de nedsætter blodgennemstrømningen og kan i værste fald lukke af for blodforsyningen, så man får en blodprop.

Læs også om forhøjet blodtryk

Du kan ikke selv mærke, om indholdet af kolesterol i dit blod er for højt.

Forhøjet kolesterol skyldes ofte en kombination af arvelige faktorer, en fed kost og for lidt fysisk aktivitet. Hvis man har særligt højt kolesterol, er årsagen ofte arvelig.

Hvis du har en uhensigtsmæssig livsstil med forkert kostsammensætning, hvis du ryger, hvis du har et højt forbrug af alkohol og/eller hvis du er for lidt fysisk aktiv, har du en øget risiko for at få forhøjet kolesterol.

Lidelser som diabetes, forhøjet stofskifte, leversygdom, nyresygdom og nogle former for medicin kan også give forhøjet kolesterol.

 

Hvis dit forhøjede kolesterol skyldes uhensigtsmæssig kost og fysisk inaktivitet, og du ændrer din livsstil på disse parametre, er der gode muligheder for, at du kan reducere eller måske helt undgå kolesterolsænkende medicinsk behandling.